O Projektu

Projekat Mladi zajedno za promjene (Youth together for change) sprovodi UMHCG uz finansijsku podršku UNICEF-a (kancelarija u Crnoj Gori). Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost UMHCG.

Projekat Mladi zajedno za promjene (Youth together for change) sprovodi Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore uz finansijsku podršku Unicef kancelarije u Crnoj Gori.
Opšti cilj projekta je povećanje mogućnosti za socijalnu inkluziju i građansko učešće mladih s invaliditetom i mladih bez invaliditeta kroz aktivnosti volontiranja u školama. Specifični ciljevi projekta su doprinos poboljšanju vještina tolerancije, razumijevanja i prihvatanja različitosti kod mladih uzrasta 14 - 18 godina u Crnoj Gori, kao i doprinos razvoju volonterskog pokreta u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na volontiranja u oblasti prava osoba s invaliditetom i svakako uticaj na povećanje nivoa svijesti šire javnosti o važnosti volontiranja i vještina mladih.

Projektom su obuhvaćeni mladi s invaliditetom i mladi bez invaliditeta uzrasta 14 - 18 godina iz cijele Crne Gore, a indirektno osobe s invaliditetom (OSI), organizacije OSI, porodice OSI, srednje škole u Crnoj Gori, nastavno osoblje, radnici centara za socijalni rad i društvo u cjelini.

Prva aktivnost projekta bio je Trening za vršnjačke edukatore, koji je prethodio osnivanju Mreže volontera. Trening su prošla 32 srednjoškolca/ke iz više srednjih škola u Crnoj Gori, a upravo oni će biti i koordinatori Mreže volontera ispred škola koje pohađaju ili u gradovima iz kojih dolaze.
Cilj Mreže volontera je umrežavanje zainteresovanih srednjoškolaca za volontiranje i podršku mladima s invaliditetom. Mreža volontera funkcioniše na dobrovoljnoj osnovi, realizujući Plan rada Mreže izrađen od strane UMHCG-a i jednog broja srednjoškolaca koji su prošli Trening za vršnjačke edukatore. Za volontiranje, kroz Mrežu volontera mogu aplicirati i mladi s invaliditetom i mladi bez invaliditeta, a njihov zadatak će biti da pružaju potrebnu podršku mladima s invalidtetom koji postanu korisnici Mreže i jave nam se s određenim nedoumicama i problemima, kao i preduzimanje određenih aktivnosti u školi i sredini iz koje dolaze u cilju zajedničkog djelovanja za poboljšanje položaja mladih s invaliditetom.

Takođe, jedna od aktivnosti Mreže upravo je i Pilot aktivnost mapiranja potreba mladih s invaliditetom, kroz koju će članovi/ce Mreže uraditi ispitivanje/istraživanje o potrebama koje njihovi vršnjaci s invaliditetom imaju u školi kao i u vannastavnim aktivnostima dok će  koordinatori Mreže imati mogućnost da daju predloge za moguće rješavanje problema koji će rezultirati smanjenju socijalne isključenosti njihovih vršnjaka.

 

Veličina fonta