Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kinetički pijesak idealan je za igru u kući, a od običnog se razlikuje po tome što je rastegljiv i može se oblikovati, pa neće stvarati nered u kući.

Kinetički pijesak ima i brojne pozitivne učinke na razvoj djeteta

Možete ga vrlo lako i jeftino napraviti sami, pogotovo ako u blizini imate pješčanu plažu iz kojeg možete posuditi malo pijeska. 

Za kinetički pijesak treba vam:

  • 4 kilograma običnog pijeska;
  • 2 kilograma gustina;
  • 2 litre vode;
  • jedna kašika deterdženta za suđe;
  • voda koju ćete dodavati postepeno dok ne dobijete željenu gustoću.


Kupite neki veći plastični lavor u njega stavite pijesak i gustin te miješate ih dok se potpuno ne sjedine.

Potom dodajete po malo vodu u koju ste stavili kašiku deterdženta. Mijesite tijesto sve dok ne postignete željenu gustoći. Kada mislite da ste gotovi probajte oblikovati loptu.  Ako vam se raspadne znači da trebate još vode. Krajnji rezultat trebalo bi biti mrvičasto tijesto, vlažno, ali ne mokro ili ljepljivo.

Neke od prednosti igre s kinetičkim pijeskom:

Razvijanje fine motorike – idealan je za razvijanje finih motoričkih vještina jer se može mijesiti, valjati, stiskati i oblikovati. Dijete može učiti da pravi kuglice ili razne druge oblike, rezati ga s plastičnim nožićem, stavljati u posudice i praviti pješčane kule. Bezbroj je mogućnosti i načina igre.

Senzorni razvoj – dobar je za djecu koja su taktilno osjetljiva i imaju potrebu sve dirati i opipati, ali i onu koja izbjegavaju neuredne igre i ne žele dirati prljave stvari jer će ih privući svojom mekom i neobičnom strukturom.

Razvoj pisačkih i crtačkih vještina – pisanje i crtanje po kinetičkom pijesku je crtanje po multisenzornom materijalu, gdje djeca koriste svoje prste kao alat i u biti razvijaju vlastitu kreativnost i maštu.

Kreativno razmišljanje – igranje pijeskom potiče stvaranje ideje, motoričkog planiranja i na kraju samo izvođenje. Kada djetetu servirate kinetički pijesak i nekoliko kalupa, u suštini ga podstičete da počne razmišljati na koji način može iskoristiti sve što je pred njim.

Igra pretvaranja – kinetički pijesak može poslužiti kao idealna pozadina u igri pretvaranja. Istraživanja su pokazala da djeca trebaju neku vrstu rekvizita koji će im olakšati simboličku igru i pomoći im da se užive u predstavu.

Razvoj govornih vještina – navodno igranje s materijalom poput pijeska pomaže djeci da prošire svoj vokabular. Naime, u igri se stvara potreba komunikacije s prijateljem (to ste u ovom slučaju vi!), i dijete uči nove načine kako se izraziti i objasniti ono što radi i što želi napraviti.

Povećanje pažnje – samo stiskanje ovog pijeska može učiniti više od jačanja malih ruku. Može podstaknuti i mozak na učenje. Stiskanje i miješanje ovakvih materijala može opustiti mozak i podstaknuti vaše dijete na veću koncentraciju prilikom neke druge aktivnosti.

Opuštanje i smirivanje – kao što je i gore već navedeno, propuštanje kinetičkog pijeska kroz prste relaksira i umiruje. Zbog svoje fine teksture pijesak se topi između prstiju i blagotvorno će djelovati i na dijete i na vas. Čak je dobro igrati se njime prije spavanja ili obroka, je jer će umiriti vaše dijete i bit će voljnije sarađivati.

Izvor: Dječja posla 

Priredila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta