Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Pretjeran boravak ispred ekrana može imati negativne posljedice po dijete, upozoravaju ljekari. Zbog toga je važno da djeci ograničite upotrebu računara, telefona, televizije, ali i društvenih mreža!

Mnogi roditelji nijesu svjesni štetnog uticaja medija na njihovu djecu, to je razlog zbog kog su se doktori udružili i riješili da povećaju svijest roditelja o ovom problemu, objavivši novu politiku.

"Ograničite djeci vrijeme koje provode kucajući poruke, na Fejzbuku, Tviteru, ili ispred televizora, takođe zabranite upotrebu telefona i računara u spavaćoj sobi", savjetuju doktori.

Djeca između osam i 18 godina provode u prosjeku oko sedam sati dnevno za nekim od ovih uređaja. Mnogi od njih gledaju televiziju putem interneta i nakon odlaska u krevet kucaju poruke eksplicitne sadržine, dok većina roditelja toga nije svjesna.

"Garantujem vam, ukoliko imate četrnaestogodišnjeg dječaka koji ima pristup internetu u spavaćoj sobi da gleda pornografske stranice", kaže Starzburger, jedan od autora Američke akademije za pedijatrijsku politiku. Nasiljezlostavljanje putem interneta, nedostatak sna, su samo neki od problema koji se javljaju, ali većina roditelja nema predstavu o još ozbiljnijim posljedicama koje može da napravi uticaj medija na svijest mladih.

S obzirom na vrijeme u kojem živimo činjenica je da je veoma teško ograničiti vrijeme provedeno na ovaj način na minimum, ali to nije razlog da roditelja odustanu. Potrudite se da objasnite djeci konkretne razloge zašto je to po njih dobro i postepeno dođite do dva sata, koji bi obuhvatali upotrebu telefona, računara i televizije. Ostatak slobodnog vremena možete da ih usmjerite na bavljenje sportom, čitanje knjige ili neku drugu korisnu aktivnost.

Izvor: Yumama

Veličina fonta