Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Odrastanje u nefunkcionalnoj porodici može ostaviti rane sa ozbiljnim posledicama za kasniji život. Nažalost, ove vrste porodica su mnogo češće nego što mislimo. Emocionalna manipulacija, ponižavanje, nedostatak empatije i osjetljivosti, problemi u komunikaciji. Sve su to karakteristike koje ukazuju na nefunkcionalnu porodicu.

Djeca, kad odrastaju u ovakvom okruženju, moraju da se prilagode da bi preživjela. Oni to čine da bi se zaštitili od okruženja koje je daleko od idealnog. Pri tom djeca posmatraju nefunkcionalne obrasce ponašanja koje će vjerovatno imitirati kada odrastu.

Pet vrsta uloga
Kao što je već navedeno, nefunkcionalne porodice nisu rijetkost. Stoga je sasvim normalno da su djeca morala da nauče da prihvataju različite uloge. Ove uloge ili im dozvoljavaju da se zaštite ili da se pokore stvarima koje se dešavaju oko njih. Postoji pet vrsta uloga koje djeca mogu da igraju. Njihov izbor zavisiće od ličnosti djeteta i vrste disfunkcionalne porodice u kojoj on odrasta.

Buntovno dijete – dijete sa problemima u ponašanju koje se pobuni protiv bilo koje vrste autoriteta. Ovo dijete je vjerovatno odrastalo u kući u kojoj su se roditelji razdvojili ili u kojoj je bilo zlostavljanja.

Krivac – dijete koje se oduvjek krivi i koje stalno nosi osjećaj krivice sa sobom. Ovo dijete ima negativnu sliku o sebi jer ga roditelji nikada nisu vrednovali.

Mala odrasla osoba – ovo dijete je prihvatilo ulogu svojih roditelja. Oni sazrijevaju u ranoj dobi i ne žive normalno djetinjstvo. Generalno, njihovi roditelji su emocionalno nezreli i nisu u stanju da preuzmu odgovornost za svoj život.

“Nevrijedno” dete – dijete čije se potrebe ignorišu i koje je naučilo da uguši svoje emocije. Kao posledica toga, obično su stidljivi i tihi. Njihovi roditelji im ne daju puno pažnje, jer su vjerovatno uronjeni u probleme u svojim odnosima. Vjeruju da nisu dostojni ljubavi.

Manipulator – ovo dijete uči da manipulacijom može dobiti ono što želi. Najvejrovatnije ima roditelje koji ne znaju kako da postave granice i koje dijete nimalo ne zanima. Radije im daju video-igru ili slatkiše samo da bi ih ostavili na miru.

Odrastanje u nefunkcionalnoj porodici
Roditelji često kažu da imaju tešku ili buntovnu djecu koja ih izluđuju. Ono što ipak ne shvataju jeste da je ovo poziv u pomoć, potreba za pažnjom i uvažavanjem.

U nefunkcionalnoj porodici roditelji često prstom pokazuju na najmlađu djecu i klasifikuju ih kao problematične. Žale se da su sebični. Međutim, istina je da problem uvek počinje kod roditelja. Ove odrasle osobe nisu naučile kako da se odnose prema drugima na zdrav način.

Djeca počinju da uče disfunkcionalne obrasce ponašanja koje će reprodukovati u ne tako dalekoj budućnosti. Uzmimo za primjer dijete koje odrasta u nefunkcionalnoj porodici gdje postoje zlostavljanje i zavisnost. Njihovi roditelji su uronjeni u svoje probleme i od njih ne primaju nikakvu pažnju, pa čak i osjećaju krivicu. Ovo dijete će vjerovatno vremenom povjerovati da nije vrijedno.

Posledice za budućnost
Kakvu vrstu odnosa u budućnosti mogu da očekuju? Najvjerovatnije će to biti odnosi u kojima će patiti, jer će osjećati da nemaju izbora.

A šta je onda sa njihovim odnosima na poslu ili njihovim prijateljstvima? Zbog nedostatka samopoštovanja i stalnog osjećaja krivice, osjećaće se odgovornim za sopstvene neuspjehe, pa i za tuđe. Zbog toga će vjerovatno postati perfekcionista.

Porodica je okruženje u kome djeca odrastaju i mjesto gdje moraju da nauče kako da se odnose prema drugima.
Ipak, mnogo je onih koji su odrasli u nefunkcionalnim porodicama, ali su, uz veliku unutrašnju borbu i trud, uspjeli da isplivaju i ostvare normalan i ispunjen život.

Izvor: www.zelenaucionica.com

Veličina fonta