Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Pažljivim posmatranjem djetetovih pokreta i pogleda možete shvatiti šta vam ono poručuje. Zato savladajte ovo važno gradivo.

Sigurno ste bezbroj puta poželjeli da vaša beba može da vam kaže šta tačno želi. Vjerujte, ona svojim ponašanjem to i čini. Prema tvrdnjama eksperata za neverbalnu komunikaciju, od kada se rodi, beba koristi sve načine kojima raspolaže da bi komunicirala s ukućanima. Ona ”razgovara“ cijelim svojim tijelom, tako što netremice gleda u vaše lice, pravi pokrete ustima, maše ručicama i nožicama. Na vama je samo da pravilno protumačite šta vam svojom neverbalnom komunikacijom poručuje. Zato proučite vodič koji smo vam pripremili – on će vam pomoći da razumijete bebin govor tijela.

Pogled koji kaže ”treba mi nježnost”
Čak i bebe koje su stare nakoliko sati instinktivno usmjeravaju pogled u mamino lice. Ovaj urođeni refleks pomaže im da se povežu s majkom i na taj način one traže ljubav i pažnju. Dakle, kad beba prikuje pogled za vas, vrijeme je za nježnost.

Bebe između šest i deset nedjelja života duže zadržavaju pogled na majčinom licu, a njihov pogled mnogo je izražajniji. Kad im se pokaže nova igračka, one podižu obrve ili šire okice, čime iskazuju zainteresovanost. Kad ne pokazuje isto interesovanje za pokazani predmet, koje je pokazala prvi put, znači da ga je zapamtila. Zato, pratite poglede svoje bebe i uživajte u ovakvim trenucima, jer oni su pokazatelj njenog razvoja i napretka.

Facijalna ekspresija otkriva šta se bebi dopada
Ako se pitate da li bi se vašoj bebi, recimo, dopalo da je golicate po tabanima, probajte to i pratite izraz njenog lica. Ultrazvučna tehnologija pokazala je da bebe mijenjaju i vježbaju facijalne izraze još tokom razvoja u maminom stomaku. Zato ne čudi što bebe čim se rode mogu da iskažu osnovne emocije ekspesijom lica i što svi njeni instinktivni izrazi, zapravo, imaju svoju svrhu.

Na primjer, kada beba uči da jede, njen izraz za ”ne sviđa mi se” (ili gađenja) jeste izbacivanje hrane koja joj je u ustima, zatvaranje usta na prinošenje kašike i odmahivanje glavom. Ovi načini izražavanja emocija pomažu roditeljima da bolje razumiju šta beba voli, a šta ne voli. Studije pokazuju da su odrasli ljudi vrlo dobri ”u čitanju” ekspresija i da je to nešto sasvim prirodno, što se radi instiktivno. Zato vjerujte svojim instinktima.

I razmjenjivanje osmijeha je vid komunikacije
Prvi osmijeh bebe jedan je od veličanstvenih trenutaka u životu roditelja, a on se obično javlja oko šeste nedjelje života. Osmijesi potiču iz primitivnog dijela mozga i, budući da ne moraju da budu odraz bebinih osjećanja u prvim nedjeljama života, neće proći još mnogo vremena kada će zaista osmjehivanjem početi da reaguje na ono što je vidjela ili čula. Negdje u trećem mjesecu života, beba počinje da koristi osmijehe da bi privukla vašu pažnju i nježnost.

Kasnije, beba koristi osmijehe za komunikaciju s vama na različite načine. Između osmog i desetog mjeseca života, bebe počinju da koriste ”osmijehe prihvatanja“, kojima komuniciraju s odraslima tako što osmjehujući se na neku igračku, a potom usmjeravanjem pogleda ka odrasloj osobi, traže potvrdu da je nešto vrijedno pažnje. To je kao da vam kaže: ”Ovo je baš smiješna igračka, zar ne?“ Beba će uživati ako pratite njen pogled i poklonite pažnju onome šta ona gleda. Uzmite taj predmet u ruke i igrajte se s njim i beba će biti najsrećnija na svijetu! Kada usvoji ovaj vid komunikacije osmjesima, neće proteći mnogo vremena dok ne počne ručicama da pokazuje ono što želi da i vi vidite.

Govor ručica
Između 8. i 12. mjeseca života, bebe kažiprstom počinju da pokazuju na stvari koje žele da primijetite ili da im ih date u ruke. Na primjer, to može da bude čaša iz koje pije vodu, ili pas na ulici, zbog kojeg želi da podijelite oduševljenje s njima. Način na koji vi reagujete na ovo pokazivanje kažiprstom može značajno da pomogne u razvoju govora. Brojna istraživanja pokazuju da usmjeravanje pogleda na ono na šta vam beba ukazuje može da bude način da predvidite koje će biti njene prve izgovorene riječi. Psiholozi su utvrdili i da je pokazivanje prstom prilično pouzdan pokazatelj razvoja vokabulara – riječi koje će dijete naučiti da izgovara.

Dakle, kada vaša beba pokaže prstićem na nešto, pokažite interesovanje, upotrijebite pravu riječ za to i odmah je ponovite u nekoliko rečenica. Tako ćete joj pomoći da je brže usvoji. Možete reći: ”Pas! Da, kako je lijep ovaj pas. I meni se jako sviđa ovaj čupavi pas”. Pokazivanje prstićem je znak da dijete želi da sazna riječ koja se koristi za ono što je vidjelo. U daljem razvoju, pokazivanje prstom će služiti kao pomoć da dijete sklopi rečenicu. Ono će možda pokazati na vašu tašnu i reći: ”Mama.” Na ovaj način, mališan kombinuje verbalni i neverbalni oblik izražavanja. Možete mu pomoći u tome tako što ćete izgovoriti model prema kojem će naučiti da sklopi cijelu rečenicu. ”Da, to je mamina tašna.”

Ruke dolje
Oko 12. mjeseca života, mališani počinju više da koriste ručice za komunikaciju. Dobro razumijevanje govora gestovima nije teško ostvarivo, jer vi i vaše dijete već dugo učite jedno od drugog ovu vještinu! Svi koristimo gestikulaciju u svakodnevnom životu i to se često dešava potpuno nesvjesno. Bebe nisu iznimka u tome i one spontano počinju da koriste govor tijela, koji je prirodna dopuna govoru i pomaže u boljem razumijevanju. Kada počnete pažljvo da posmatrate svoje dijete, shvatićete zapravo u kojoj mjeri ono već koristi govor tijela u komunikaciji s vama.

Posmatrajte bebina usta
Da li vaša beba proizvodi različite zvukove ustima? To je uvodna faza u pravi govor. Pokušajte da joj odgovorite na isti način i vidjećete da ćete se odlično ”ispričati” s njom. Bez sposobnosti govora, beba jednostavno koristi ono što joj je priroda pružila u ovoj fazi života da bi komunicirala s vama.

7 načina za bolju komunikaciju sa bebom

Gledajte bebu u oči
Ne postoji bolji način da pokažete bebi da ste zainteresovani za ono što vam ”priča” od pogleda u oči. Engleski istraživači ustanovili su da direktan pogled u oči između roditelja i bebe sinhronizuje moždane talase kod obje strane, kao i da olakšava savladavanje komunikacije u kasnijem životu.

Pravite snimke razgovora
Zabilježite video-kamerom nekoliko razgovora s bebom, a onda ih analizirajte. Jednom s uključenim, a drugi put s isključenim tonom. Tako ćete da uočite sve neverbalne znakove koje vam beba upućuje.

Igrajte se u ogledalu
Sjedite ispred većeg ogledala sa bebom u krilu. Pravite smiješne grimase i obratite pažnju na to da li vas beba imitira. Ali i vi imitirajte sve grimase koje beba pravi, kako biste joj pokazali da je pratite u izražajima.

Uvijek reagujte
Svi znamo da su majke najzaposlenija bića na planeti. Ali čak i kada imate milion obaveza, ako mališan pokušava da komunicira s vama, prekinite sve što radite i pokažite mu da ga slušate. Spustite se do njegovog nivoa i pomno pratite šta vam priča.

Budite detektiv
Kada počnete da poklanjate punu pažnju neverbalnoj komunikaciji vaše bebe, shvatićete da je ona pravi maher u tome i rastumačićete značenje većine njenih pokreta. Zato zapisujte sve što radi, svaki njen pokret i gestikulaciju, kao i vaše tumačenje. Zahvaljujući tome, brzo ćete shvatiti šta znači povlačenja ušne resice, trljanje okica itd.

Poljubac za pozdrav
Oko devetog mjeseca života, beba počinje da shvata gestikulaciju rukama, pa je u ovom periodu treba učiti kako da pošalje poljubac ručicom. Ponavljajte ovu radnju svakog dana, ali u smislenim situacijama, npr. kada pozdravljate tatu koji ide na posao ili baku koja kreće kući. Vrlo brzo počeće da šalje poljupce na zahtjev.

Mahanje ručicama
Kada vam se čini da beba maše ručicama zato što želi da izrazi uzbuđenje, ona zapravo želi da komunicira s vama. Obratite pažnju na nju i ona će biti oduševljena.

Praćenje pomaže
”Provodila sam dosta vremena posmatrajući govor tijela moje kćerkice, a posebno sam obraćala pažnju na zvuke i pokrete koje je ponavljala. Sada znam da pući usta kada joj je dosadno, podiže ručice u vazduh kada želi da je uzmem, a mrda guzom kada želi da joj pomognem da hoda“ - mama jedanaestomjesečne bebe

Izvor: https://bit.ly/3j6oTrn

Veličina fonta