Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kako bi se podsticalo djetetovo pamćenje vrlo je važno okružiti ga ljubavlju, mirnoćom i vedrinom. Evo nekoliko posebnih aktivnosti koje podstiču mozak, povećavaju djetetovu pažnju i potenciraju njegovu sposobnost pamćenja.

Kada govorimo o aktivnostima koje poboljšavaju pamćenje i povećavaju kognitivne sposobnosti, to ne znači da trebate uključiti djecu u aktivnosti gdje će osjećati prevelik pritisak. Postoji nekoliko aktivnosti koje su izuzetno jednostavne i ne zahtijevaju puno napora. I roditelji moraju shvatiti važnost unutrašnjih igara i igara na otvorenom, jer te igre izgrađuju njihovo samopouzdanje.

Smijati se zajedno s drugima, lekcija je koju svako dijete brzo nauči. Neka će djeca razviti taj dio svoje ličnosti više od druge, a psiholozi se slažu u tome da će, naoružate li dijete dobrim smislom za humor, on postati oslonac i dragocjena prednost u kasnijem životu.

Smijeh može biti i vrlo koristan jer kao što smanjuje stres, on je i vrlo efikasno oružje u situacijama kontrole ponašanja. Nasmijati dijete u napetim situacijama, kao na primjer kada ima napad bijesa, daje vam dovoljno vremena i prostora da smislite rješenje situacije, kao i da dijete navedete na prihvatljivije ponašanje, uz manju količinu napetosti i stresa.

Veličina fonta